Winterfeest thema

 

Uitnodiging:

 Uitnodiging in de vorm van een sneeuwpop, Tiroler-lederhosen figuurtje, wanten, etc.

 

 

Activiteiten:

Vooral ook leuk als het wintersweer is, met sneeuw en/of ijs. Om samen een sneeuwhut te bouwen, te gaan sleeën (is er een heuveltje in de buurt?), een speurtocht (handig die afdrukken in de sneeuw), samen te gaan schaatsen, etc.

Met sneeuw kun je sneeuwbaldarts spelen. Maak in een stukje onbetreden sneeuw een dartsschijf, door cirkels van groot naar klein te maken door voetstappen te zetten. Elke cirkel staat voor punten, de roos het meeste. Wie vanachter een werplijn de meeste punten kan halen met zijn/haar sneeuwbal(len) te gooien heeft gewonnen.

Ook zonder sneeuw, maar met lekker fris weer, gewoon lekker buiten spelen of een speurtocht doen, is leuk.

Daarna in de warmte thuis of in de tuin rond een vuurkorf, lekker warme chocolade-melk drinken, winterse kost als snert/stamppot/bruine bonen eten.

Samen een soort aprè-ski feest maken, met muziek zoals Anton aus Tirol.

Een winterse-kinder film kijken. 

 

Binnenspelletjes: 

Winterse chocolade: Nodig een pak chocolade, krantenpapier en plakband, mes en vork, jas,muts,sjaal, handschoenen,zonnebril en een dobbelsteen. Een groot pak chocolade wordt ingepakt met krantenpapier en plakband en wordt op tafel gelegd, met mes en vork ernaast. Op een stoel erbij worden de muts,jas, etc. neergelegd. De spelers zitten op een afstandje en gooien om beurten een dobbelsteen. Met een zes roept iedereen 'aan tafel', diegene die de zes gooide loopt zo snel mogelijk naar de stoel, trekt alles aan wat op de stoel ligt. Mag daarna gaan zitten en moet met mes en vork het pak chocolade openen en gaan proeven. Ondertussen gaan de anderen door met dobbelsteen gooien. Gooit iemand een zes, wordt er weer 'aan tafel' geroepen. Diegene die bezig is bij de chocolade, moet direct stoppen, alles uit doen en op de stoel leggen en de andere moet dan alles weer aan doen en bezig met de chocolade. Misschien is die nog bezig met aankleden, als er al weer iemand anders een zes heeft gegooid en hij moet stoppen. Het spel is voorbij wanneer alle chocolade is opgegeten.

De Kerstboom: Nodig: oude grote trui of overhemd, kleine veiligheidsspeleden, papieren linten, krant. Een van de kinderen is de kerstboom en krijgt de trui/het overhemd aan, waar met de veiligheidspelden de linten aan vast zijn gemaakt. De boom heeft een knuppel, gemaakt van een opgerolde krant. De andere spelers staan in een cirkel om de boom en proberen de lintjes weg te halen, zonder door de boom te worden geraakt.

Mont Bloem: Nodig: bakblik, 1kg bloem, leeg lucifersdoosje, 1 mes per persoon. De kinderen verzamelen zich in een kring om de tafel, waarop een groot bakblik ligt. De spelleider strooit het pak bloem uit boven het bakblik, zodat er een berg bloem ontstaat, die hij met de hand een beetje aanklopt. Op de top van de berg legt hij voorzichtig het binnenste van een leeg lucifersdoosje, dat moet dienen als bergstation. Er wordt door loting bepaald wie mag beginnen. Ieder krijgt een mes en om de beurt snijdt iedereen een klein stukje van de bloemberg af. Opgepast voor lawine-gevaar: wie onvoorzichtig is, kan een bloemlawine veroorzaken, zodat het bergstation naar beneden glijdt, het dal in. Ook tegen de tafel stoten kan een lawine veroorzaken. Alleen wie aan de beurt is om te snijden mag de tafel aanraken of erop leunen. De berg wordt steeds kleiner en dan gebeurt uiteindelijk dat het bergstation naar gebeden glijdt naar beneden. De speler bij wie dit gebeurt, moet als straf het bergstation met de mond uit de bloem halen, zonder zijn handen te gebruiken. Nadat hij zijn gezicht heeft schoongemaakt en het gelach van de anderen over zich heen heeft gekregen, wordt opnieuw een berg gemaakt, voor de volgende ronde.

 

Knutselideeën:

Op de pagina knutseltips, staan o.a. een glitter/sneeuwpotje en een buitenlichtje, die geschikt zijn voor een winterthema.

Ook op deze digijuf site staan winterknutsels.

Winterse kleurplaten vind je op deze Duitse site.

 

 

 

Links:

Winter- knutsel-ideeën,- liedjes en- spelletjes.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb