Tips voor een feestje thuis

KINDERFEEST ALGEMEEN:Kinderfeest draaiboek

Hoewel het meer drukte geeft vinden kinderen een feestje bij een kind thuis vaak prachtig. Van te voren kunt u een draaiboekje maken, zodat u een leidraad heeft voor het feestje. Misschien kunt u wat extra activiteiten als reserve hebben, voor het geval een spelletje minder lang duurt of niet zo'n succes is. Een voorbeeld van een draaiboek:

13.30-13.40 uur de gasten arriveren

13.40-14.00 uur het verstoppen en zoeken van cadeautjes,

14.00-14.20 uur het taart eten, limonade drinken en de jarige toezingen

14.20-15.15 uur een knutselactiviteit, spel, speurtocht of iets dergelijks (heeft u voorbereid)

15.15-15.30 uur lekkers en limonade met een tekenfilmpje of misschien een poppenkast voorstelling

15.30-16.30 uur wat spelletjes of knutselen (bij de bibliotheek heeft men boeken met ideeën hiervoor)

16.30-16.45 uur kinderen nog wat drinken, eventueel naar het toilet, schoenen en jassen aan en eventueel nog even in de tuin spelen.

16.45-17.00 uur de kinderen worden opgehaald of thuisgebracht, wat u maar heeft afgesproken en het eventuele knutselwerkje kan mee als aandenken.

Bovenstaand is natuurlijk maar een voorbeeld. Hou het vooral met jonge kinderen eenvoudig en hou er rekening mee dat die ook graag 'vrij spelen'. Wees flexibel als het feestje anders loopt als gepland, als iedereen het maar naar z'n zin heeft.Tijd: Voor hele kleintjes is een uurtje wel genoeg.Met schoolkinderen, kunt u ook eventueel in de lunchpauze van school afspreken.Zodat zij met de jarige naar huis komen en daar dan patat/pannenkoeken eten en nog een spelletje of zo doen.

Hoeveel gasten: Een gouden regel is dat je evenveel kinderen uitnodigd als het aantal jaren dat de jarige oud wordt.

Uitnodigingen:Verstuur/geef de uitnodiging ruim van te voren.
Op de uitnodiging staat: de naam van de jarige, je adres en telefoonnummer, de feestdatum, begintijd en eindtijd en of de kinderen moeten worden opgehaald of worden thuisgebracht.
Let erop dat er op de feestdag geen andere activiteiten staan gepland.
Op
Party-kids kun je heel veel (thema)ideeën voor uitnodigingen vinden om zelf te maken.   Je kunt er ook voor kiezen een kaartje online te maken en te bestellen, bijv. bij Poobies.


Een themafeest Een themafeest is heel populair. Er zijn dan ook op internet veel thema-kisten te huur te vinden. Waar vaak een draaiboek, verkleedkleding, etc. in zitten. Natuurlijk is het ook heel goed mogelijk zelf een themafeest te organiseren. Hiervoor heb ik wat ideeën op de volgende pagina's themafeesten gezet.


Een feestje heerlijk buiten
Met mooi weer is een feest buiten in de tuin heerlijk. Maar als je niet zo'n ruime tuin hebt kun je ook kiezen voor een plekje in het park (let op de hondenpoep), in het bos, etc. Het is leuk voor een speurtocht of bal-, water- en andere buiten-spelletjes.Je kunt ook afspreken samen op de fiets naar het bos te gaan.

Overal in Nederland heeft Staatsbosbeheer speelbossen, die gratis te bezoeken zijn. Deze en andere kinderactiviteiten zijn ook te vinden op hun site Buitengids voor kids.

Een speurtocht die eindigt bij een buurtspeeltuin of je feestje houden in de buurtspeeltuin is vaak ook niet duur en de (vooral kleinere) kinderen kunnen zich lekker uitleven. Sommige speeltuintjes zijn zelfs gratis.

Zandverstuifing-velden of strand(jes) zijn ook leuk om met emmers, schepjes en water bezig te gaan en de mooiste kuil, het beste zandkasteel, etc. te maken.

Is het niet zo mooi weer, met laarzen en oude kleren aan gaat het vaak ook prima. Het blijkt vaak dat volwassenen meer last hebben van het weer dan dat kinderen dat hebben. 

SlaapfeestjeEen slaapfeestje is ook vaak een succes. De kinderen komen in de avond. Eerst kunnen ze spelletjes doen of een 'disco'hebben en/of een film kijken. Dan met zijn allen bijvoorbeeld in de kamer,op zolder of in een tent in de tuin slapen. Een speurtocht in het donker is ook veel spannender. Mijn zoon heeft eens een feestje gehad, waarbij ze samen met de ouders van de jarige in tentjes gingen kamperen op een natuurkamping. Vonden ze ook prachtig.

Handig:Het is fijn als je extra hulp hebt bij het feestje. Met zijn tweeën gaat het handiger dan alleen. Eén blijft bij de kinderen en spelletjes, terwijl de andere de hapjes en drankjes verzorgt. Misschien is het mogelijk het samen met een moeder/vader van een vriendje/vriendinnetje te doen, zodat u kunt helpen bij het feestje van het vriendje/vriendinnetje. Soms is er een klasgenootje bijna tegelijk jarig, dan kan het feestje misschien samen worden gevierd.

Materiaal voor spelletjes kan eventueel geleend worden bij
de speel-o-theek. De verschillende speel-o-theken hebben verschillend materiaal, van verkleedkleding tot spellen. Het is meestal niet duur, omdat de speel-o-theken gerund worden door vrijwilligers.

Ideeën voor uitnodigingen, spelletjes en tractaties zijn te vinden in boeken, die u bij de bibliotheek kunt lenen.Kinderen tot 18 jaar zijn vaak gratis lid van de
bibliotheek.

Er zijn natuurlijk ook sites met ideeën voor het organiseren van een kinderfeestje, die staan verder op de pagina Links voor kinderfeesttips.

Traktatie ideeën zijn er heel veel op
PartyKids De snoepwinkels Jaminen Milo hebben ook wel snoep waarbij is aangegeven wat geschikt is voor bepaalde allergieën. Tips voor een kind met een allergie kun je hier o.a. vinden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb