Knutsel tips voor een feestje thuis

KNUTSELIDEEËN VOOR KINDERFEESTJES

Een paar ideetjes hier, veel andere ideeën kunt u vinden via de knutsel-links pagina.

Bloempotje beplakken

Nodig: kleine terra-cotta bloempotjes (1p kind), papieren servetten met leuke afbeeldingen, schaar, verf in verschillende kleuren, speciale blanke decoupage lak (bij hobbyzaken te verkrijgen, b.v. in Drachten Poppinga of Jacobi.)

De kinderen kunnen beginnen met het potje te beschilderen. Daarna knippen ze het plaatje uit van een servet. Het servet bestaat uit drie laagjes, gebruik alleen het bovenste laagje met de afbeelding. Leg dat op het bloempotje. Daarna wordt het vanuit het midden voorzichtig bestreken met een kwastje lak, zodat het papier helemaal doordrenkt is en goed vlak op de ondergrond zit. Nu moet het drogen. Je kunt het rechtop als bloempotje laten maken.

Maar door een stukje touw door het gaatje van het potje (met behulp van een paperclip of dikke kraal )op de kop hangen met onderaan het touw een voerbolletje wordt het een voerdakje voor de vogels in de tuin. Als ouder kun je beter met een spuitbus blanke buitenlak het werkstukje (als het droog is) aflakken, zodat het weerbestendig wordt.

Textiel verven

Nodig: T-shirts of linnentasjes; textielverf in een aantal kleuren; zwarte textielstift; evt. carbonpapier en evt. vuilniszakken.

U kunt om de kosten te drukken, vragen of de kinderen een effen, lichtgekleurd T-shirt meenemen. Of u kunt T- shirts kopen bij Wibra, Zeeman of zo. Maar u kunt ook een linnentasje, al dan niet voorgedrukt, kopen bij een hobbyzaak (Jacobi, Houtlaan te Drachten), hier kunt u ook de textielverf en stift kopen.

Het is raadzaam om op de uitnodiging te vragen of de kinderen oude kleren kunnen aandoen en/of u kunt van vuilniszakken hesjes maken, omdat textiel-verfvlekken er niet meer uitgaan.

Er zijn verschillende mogelijkheden: * De kinderen kunnen een vrije tekening maken met de stift en dan inkleuren * U kunt gebruik maken van voorbedrukte tasjes. Bij dezelfde afbeelding, kunt u de naam van het kind erbij op zetten met textielstift. * u kunt ook een kleurplaat van internet of uit een kleurboek, overtrekken met carbonpapier (kantoorboekhandel) ertussen. De lijnen van het carbonpapier kunt u dan (eventueel zelf) overtrekken met textielstift. De kinderen kunnen hierna de tekening inkleuren gaan.

Daarna kunnen ze tijdens het drogen een spelletje doen, een (teken-)film kijken, iets eten en drinken, etc. Op de beschrijving van de verf staat meestal wel hoe het werkstuk verder moet worden behandeld. Meestal moet het voor het wassen de eerste keer worden gestreken op een bepaalde stand, dit kunt u aan de ouders vertellen, als ze hun kind afhalen.

Glitter/ sneeuw potje

Nodig: glazen potje met deksel (water dicht) , water, glycerine (te koop bij drogisterij) , gitter of wit krijt ( en een rasp om het krijt te raspen) , een poppetje of een ander leuk voorwerp die in het potje past, goede watervaste lijm

Maak vooraf de glazen potjes en deksel heel goed schoon: etiketten verwijderen etc. Op de binnenkant van het deksel lijmen een poppetje of iets anders, wat tegen water kan. Laat de lijm heel goed drogen. Vul het potje met 1 deel water en drie delen glycerine. Doe de deksel op het potje en schud dit goed door elkaar. Voor een leuk sneeuw effect doe je daarna een laagje glitter erin of je raspt wit krijt en strooi dit in het potje. (samen, geeft minder mooi effect; dus het één of het andere). Dit is ook zonder glycerine te maken, maar dan is het sneeuw effect minder.

Buitenlichtje

Nodig: een leeg jampotje per kind, gekleurd dun papier( vliegerpapier) , schaar, lijm, waxinelichtje/kaarsje

Knip zelf 2 stroken (per pot) papier die de jampot kan omsluiten en vouw één strook enkele malen dubbel en laat de kinderen er kleine stukjes uitknippen. Herhaal dit meerdere keren, zodat overal figuurtjes zijn uitgeknipt. Doe dit ook met een andere kleur papier. Lijm tenslotte de strook om de jampot en leg het waxinelichtje erin. Maak het donker en steek de lichtjes aan en geniet van het kleurenspel.

Schilderijtje maken


Nodig: schilderdoeken, kwastjes, vuilniszakken & tafelplastic,acrylverf in verschillende kleuren, schaaltjes/schoteltjes om kleuren te mengen, eventueel carbonpapier en kleurplaten. (Er zijn momenteel voor weinig geld schilderdoeken, kwasten, e.d. te koop bij winkels Action, Xenos en misschien wel bij meer winkels.)

Dek de tafel af met een plastic kleed, kinderen oude kleding aan en een ‘verfhes’ gemaakt van een vuilniszak. Iedereen een doek en kwast en maak er maar wat van.Vooraf kun je eventueel met carbonpapier (boekhandel) ook een kleurplaat overtrekken en op het doek maken. Je kunt ze ook een zelfportret laten maken met spiegels erbij.Zijn ze klaar, de doeken laten drogen, taart of anders iets lekkers eten en ondertussen een film kijken of spelletjes doen. Voor spel- en traktatie ideeën zijn er leuke boeken te leen bij de bibliotheek. Na afloop van het feestje kunnen de gasten hun schilderij mee naar huis nemen.

Een spiegeltje

Nodig voor ieder kind: spiegeltegel (10 in een pakje bij een bouwmarkt), plaatje hout iets groter dan de spiegels, ophangplakkertje. (
Malma- spiegel van Ikea kan ook) Verf (goed uitwasbare verf ), kwasten,stiften, stickers, droogbloempjes, paillet /kraaltjes, wat je maar leuk vind of hebt.

Als voorbereiding plak je de spiegeltegel in het midden van het plaatjes hout, aan de achterzijde plak je het ophanghaakje. De kinderen kunnen de rand rond de spiegel mooi versieren, door het te verven, er op te tekenen of te beplakken met stickers.Na afloop krijgt een ieder zijn/ haar eigen spiegel mee naar huis.


Een fotolijstje met foto

Een leuke tip kreeg ik van Mariska (mavermeer@hotmail.com):
Vorige jaar heb ik de kids(4 en 5 jarige) een fotolijstje laten versieren, was enorm succes.
Lijstjes bij Ikea gekocht, gewoon goedkopen, bespoten met zilvere verf (spuitbus) en vervolgens bij Zeeman allemaal glimmertjes e.d. gekocht om op te plakken. Ik had ze van te voren ook nog laten verkleden en hier een leuke groepsfoto van gemaakt, deze laten afdrukken bij de fotograaf. Zo gingen ze aan eind van de middag naar huis met een mooi versierd fotolijstje en foto als aandenken.
 

Foto op schildersdoek

Van Petra (tee.pee@home.nl)  stond er de volgende tip bij: Aan het begin van het kinderfeestje van onze oudste dochter zijn alle kindjes samen op de foto gezet. Deze foto's hebben we geprint en met fotostickers op een klein schildersdoek geplakt. De ruimte om de foto heen (ongeveer 4 - 5 cm is door de kindjes beplakt met foam letters van de Hema en foam stickers. Helemaal leuk!

 


Met een beetje hulp
Er zijn ook adressen waar je een complete knutselkist met spullen kunt huren of er zijn knutselpakketten te bestellen. Adressen hiervoor staan op: http://www.kidsfeestgerelateerd.nl

Maak jouw eigen website met JouwWeb