Detectieve thema

 

Detective feest

Uitnodiging:
* vraag of iedereen verkleedt komt met een lange jas en/of hoed
* een uitnodiging in een heel klein lettertype en lever het af met een vergrootglaasje om het te kunnen lezen. Dat vergrootglaasje, moeten ze dan later mee nemen naar het feestje.
* een uitnodiging in de vorm van een poster als titel: 'wie vindt de gestolen schat"of 'wie weet waar Bertus Boef' is.

Spelletjes:
*Wie is de dief?? Eén kind zit in het midden van de ruime kring kinderen, met naast zich een chocolade reep (of iets anders) Hij/zij houdt de ogen stijf dicht of een blinddoek voor. Iemand uit de kring pakt heel zachtjes de reep weg. De spelleider roept het kind in het midden aan: "Jantje je bent bestolen!" Deze mag nu de ogen openen en de kring rondkijken. Misschien heeft hij/zij zonet, door goed luisteren gehoord waar iemand wegkroop of misschien verraadt de dader zich door te lachen. Als hij/zij de juiste dader heeft aangewezen dan krijgt hij/zij de reep en mag de dader in het midden 'slapen' en begint het spel opnieuw met een nieuwe reep.Wie de dader in het minst aantal keren raden heeft gevonden, heeft gewonnen.

* De leugendetector. De spelleider leest een spannend kort verhaal voor (liefst een verhaal dat niemand kent). Na een korte pauze leest de spelleider het verhaal weer voor, maar verandert kleine dingetjes aan zijn verhaal. ( andere namen, de held is nu jonger of ouder, etc.etc.) Wie een leugen hoort mag onderbreken. Is het een leugen, dan mag die een snoepje of zo. Aan het eind van het spel vertelt de spelleider wat voor leugens hij allemaal heeft verteld.

*Wat is gestolen? Leg verschillende voorwerpen op een tafel. De kinderen gaan uit de kamer. De spelleider neemt één ding weg en uit het zicht. De kinderen komen terug en moeten zeggen wat er weg is. Wie dat het eerst weet, mag hetzelfde doen als de spelleider had gedaan terwijl de andere kinderen weer even uit de kamer zijn.

*Speurtocht.Deze is van te voren voorbereidt. Je kunt opdrachten in een heel klein lettertype op kaartjes zetten, zodat de kinderen deze kunnen lezen met behulp van het vergrootglas. De opdrachten kunnen zoiets zijn als: "ga bij het huis met de pop in de tuin linksaf" en dan op het volgende kaartje "tel 100 tegels op de stoep en ga daar oversteken" en zo meer kaartjes , zodat ze met de route daar uit komen waar Bertus Boef zijn gestolen schat ( kistje met zakjes zilverstaven=zijn repen met alleen zilverwikkel of zakjes chocolade munten) is verborgen.
Verdeel de kinderen in groepjes of laat ze in één groep vertrekken.
Een ideeën over een speurtocht feestje staan ook op bakken voor een feestje.

*Alle kinderen staan in een kring. Een kind gaat weg van de kring dat is de detective. Er wordt een dirigent aangewezen. De detective komt terug als het Koor (de rest van de kinderen) al aan het spelen is. De dirigent wisselt steeds van instrument/beweging tot dat de detective raad wie de dirigent is. Dan worden een nieuwe detective en dirigent aangewezen.

*Een leuk dieven en detective spel is te vinden op
de party-kidssite

*Ook een paar leuke detective spellen staan op de
site van recreatiewerk campings

*Op deze site van de waterscoutingis spel nr. 13 Scotland Yard ook geschikt voor een feestje.

*Je kunt ook met elkaar een gezelschapspel spelen, afhankelijk van het aantal kinderen, zoals o.a.:
 -het bord-of (Clipper/Hasbro)het kaart- (Winning Moves) spel Cluedo
 -het spel Scotland Yard van Ravensburger 
 -of als het nog te krijgen/vinden is het Jumbo Crime Spel nr 482 (een detective/misdaadspel uit 1972)
 -het spel Moord in Maanlicht van University games 
Informatie over de spelwijze en recensies over spellen zijn te vinden op:
http://www.spelmagazijn.nl/
Misschien zijn de spellen te lenen bij een speel-o-theek.(http://www.speelotheken.nl/)