Dieren thema

dinsdag 27 januari 2009

Dierenfeest


Uitnodiging:

- vraag of de kinderen verkleed willen komen

- maak/koop uitnodigingskaartjes met dieren, het kan ook één bepaald dier zijn, wat als thema wordt gebruiktActiviteiten:


-dierengezichten schminken

-dierenverkleedkleren (huren of vragen of andere mensen ook nog wat geschikts hebben)

-een toneelstukje aan de hand van een dierenfabel (boek) samen doen

-dierenfilm (bijv. 101 dalmatiërs, snuf)

-dieren tekenen of knutselen zie daarvoor:
http://kids.flevoland.to/knutselen/dieren.shtml of dierenmaskers maken, zoals hier : http://kids.flevoland.to/knutselen/maskers.shtml

-spelletjes met dierenthema's

* dierengeluiden lotto Misschien te leen bij de speel-o-theek of zelf te maken, door bijv. dieren geluiden te downloaden, de dieren achter elkaar in willekeurige volgorde op cd zetten. Op kaartjes een stuk of 9 dierenplaatjes te plakken, waarvan de geluiden ook zijn gedownload. Horen de kinderen een dier, moeten ze op het plaatje een fishe (muntje) leggen. Geluiden zijn bijv. te downloaden op:
http://home.kabelfoon.nl/~duindam/dieren/boerderijA.html en hier http://www.emailgifsandsounds.com/geluiden/dierenwav.php en hier http://www.geolution.nl/webmasters/geluiden.php#Dierengeluiden%20downloaden

* welk dier ben ik? Iedereen krijgt een kaartje op zijn/haar rug geplakt met daarop een dier. Het kind zelf moet door vragen te stellen aan anderen te ontdekken welk dier hij/zij is. De vragen mogen alleen vragen zijn die met ja of nee beantwoord kunnen worden. Zoals 'leef ik in het water?' De vragen mogen ook alleen met ja of nee geantwoord worden of als een kind het niet weet 'ik weet het niet' . Doordat de naam op de rug staat, lopen de kinderen om elkaar heen om de kaartjes te lezen en te vragen.

* een parcour afleggen op de manier van een dier. Allemaal op handen en voeten of hippend, springend, sluipend, etc.

* speurtocht uitzetten met bijv. plaatjes van pootafdrukken. De opdrachten/vragen kunnen ook met dieren als onderwerp worden gedaan. Antwoord moeten bijv. op een briefje worden geschreven en de eerste letters van de antwoorden vormen dan weer een dierennaam.

*hondendressuur Door loting de kinderen in twee groepen delen. De dresseurs en de artiesten. De hondendresseurs bouwen een hindernissenparcours voor hun artiesten. Hiervoor plaatsen ze allerlei soorten hindernissen van ongeveer 30 cm. hoog (flessen, prullenmandjes, speelboxen, kleine krukjes, boekentassen, koffers, enz.) De honden-artiesten begeven zich naar de startlijn en vormen per twee een hond, waarvan de achterste zijn handen op de schouders legt van de speler voor hem. Per hond is er één dresseur nodig, die de hond begeleidt over het parcours. Alle honden stellen zich op achter elkaar, en een voor een loopt elke hond het hele parcours af, samen met zijn hondendresseur. Na de eerste ronde krijgt elke hond (het voorste en achterste deel!) een blinddoek voor de ogen. Zodra geen enkele hond meer kan zien, nemen de dresseurs de hindernissen weg. Nu moeten de honden nog een keer over het parcours, maar ze weten niet dat er niets meer in de weg ligt. Voor de dresseurs is het een komisch gezicht, want de honden gaan langzaam vooruit en tasten voortdurend naar hindernissen die er niet zijn. Opdat de honden zich naderhand niet beledigd zouden voelen, krijgen ze als beloning een snoepje. Misschien is het een goed idee om het hele spel vast te leggen op video, zodat de honden er achteraf ook naar kunnen kijken.
 

Ideeën op andere sites:

Op bakken voor een feestje is ook een dierenfeest idee uitgewerkt.

 

 
Maak jouw eigen website met JouwWeb