Piraten thema

Piraten feest

Uitnodiging:
* zwart kaartje met daarop een wit doodshoofd met tekst
* in de vorm van een schatkist
* wit kaartje met daarop een zwart papiern ooglapje diagonaal erover heen geplakt, met hierop de tekst van de uitnodiging
* kinderen vragen verkleed te komen (afgeknipte broek met rafels, t-shirt met strepen of vlekken en rafels, doekje/bandana voor op 't hoofd, ooglapje (kan evt. worden geschminkt) Een voorbeeld voor verkleedkleren vind je hier.
*een leuk idee voor een schatkaart uitnodiging, een
flessen uitnodiging , piraten ooglapje, met foto, een piratenboot of een schatkist uitnodiging vind je op de Party-kids site.


Knutselen:
* maak met een sjabloon (evt. zelfgemaakt van dik karton) en textielverf op een lapje stof een piratenvlag of een bandana voor op het hoofd.
*knutsel van bruin Engels karton een 'schat' kistje en teken met stift de planken en het slot erop, hierin kunnen evt. een zakje chocolade munten of een choc.reep met alleen de zilverpapierwikkel.
* van zilverkleurig karton een sabel uitknippen en het handvat beplakken.
*een voorbeeld van een vlot knutselen vind je op
leerwereld.nuActiviteiten:
*Speurtocht. Maak een grote schatkaart (maak door schroeien met een vlammetje de randen wat zwart en rafelig) met markante punten met een kruis. Startpunt, een grote boom, een hek etc. De schat is bijv. 20 stappen (denk er om dat kinderstapjes kleiner zijn) naar het zuiden vanaf een boom begraven. Heb hier vooraf een plastic doos of zo met bijv. choc.munten of repen erin, niet te diep begraven. Dit is ook leuk in een park, bos of bijvoorbeeld bij Appelscha of Bakkeveen te doen.
* doe een piratengevecht, hiervoor heb je 2 of meer grote kartonnen dozen, oude kranten of tijdschriften en een stopwatch nodig.
Verdeel de groepen in kleinere piraten bendes. De dozen staan 2 tot 3 meter uit elkaar, met op de bodem een stapel oude kranten of tijdschrifeten. De piraten staan in hun 'schip'. Na het start sein gaan de piraten van de kranten/tijdschriften proppen maken en proberen die bij hun tegenstanders in het 'schip' gooien. De piraten mogen de 'kogels' die in hun doos is gevallen ook weer gebruiken om naar de tegenstanders te gooien. Het schip met de minste 'kogels' binnen heeft gewonnen.
*laat de piraten een parcour tegen elkaar hinkend op één been afleggen ( het andere been is er zogenaamd afgeschoten op een vorige tocht)
*Het spelletje: Schipper, mag ik overvaren?
Iedereen staat aan één kant van het speelterrein, behalve de 'schipper'. De spelers zingen:'Schipper, mag ik overvaren, ja of nee? Moet ik dan een cent betalen, ja of nee? Wat moet ik doen? De schipper geeft een speciale opdracht zoals hinkelen, huppen, koprollen of wat dan ook. Op een signaal van de schipper gaat iedereen het terrein over op de manier die de schipper heeft gezegd. Lukt dat een speler niet, dan kan de schipper hem aantikken en dan moet hij de schipper helpen bij zijn taak. Doel van het spel is natuurlijk om zo lang mogelijk over en weer gaan.
* vertoon een film van Pippi Langkous en de piraten of een andere piraten film.
*Op deze
kleutergroepsite ook veel materiaal voor een piraten thema.
*Of deze
scouting site met het piraten thema.


Eten en drinken:

limonade= rum drinken uit het 'vat' en koekjes met namen als zeebonken, scheepsbeschuit, zeeschuimers, etc.

Links met ideeën voor een piratenfeest:
http://kinderfeest.come2me.nl/index.php?id=74684
http://mijnkind.nl/content/home.asp?page=Piratenfeest
http://nannie78.infoteur.nl/specials/piraten-kinderfeest.html
http://hobby-en-overige.infonu.nl/diversen/15541-kinderfeest-met-thema-piraten.html
* Van Harte site: Piratenfeest
http://www.bakkenvooreenfeestje.nl/kinderfeestje-thuis/piratenfeestje/
Een leuk piratendiploma kun je hier downloaden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb