Creatief thema

Een crea- feest.

Uitnodigingen

*bijvoorbeeld met kraaltjes in een zakje eraan vast: neem dit mee en het feest kan beginnen, met een sieradenfeestje
*zet erop als ze zelf iets moeten meenemen of oude kleding moeten dragen. Je kunt ook vragen dat ze zich verkleden als kunstenaar: denk aan witte/blauwe jas (kan ook oud overhemd voor volwassenen zijn) , een baret of zo.

Knutselen

Voorbeelden voor knutselen zijn er op de knutsel pagina, waar ook veel links op staan.
Je kunt één centrale activiteit doen, maar ook bijvoorbeeld 2 of 3 'ateliertjes' inrichten, met elk een thema, bijvoorbeeld 1-bloempotjes beschilderen , 2-t-shirt met textielstiften beschilderen, 3- schminken.

Andere voorbeelden:

Sieradenfeestje:
Zoek bij de hobbywinkel of zoek op een rommelmarkt goedkope kettingen met grote kralen en andere spulletjes. Denk ook aan minder gebruikelijk materiaal, zoals veertjes, knopen en stukjes vilt. Je kunt ook verschillende soorten macaroni, met een gat erin gebruiken. De macaronivormpjes kun je van tevoren beschilderen met waterverf, in vrolijke kleurtjes of ook goud en zilver.
Koop wat steviger koort in verschillende kleuren, nylondraad, elastiek en naalden.
Je kunt ook een dikker gekleurd koord met hier en daar een kraal, veertje of een stukje vilt . De kralen hou je op hun plaats door een knoopje te maken.
Tussendoor of voor jongere kinderen kun je het knutselen aantrekkelijk maken door ze snoepjes te later rijgen, knip hiervoor snoepkettingen kapot, koop daarbij snoepsleutels, spekkies, ringetjes chips aan een dropveter of snoepsliert.
Grote meisjes vinden het vast leuk om oorbellen te maken. In de hobbywinkel zijn haakjes te koop waar je van alles aan kunt hangen.Met een veertje of een kraal heb je als snel een bijzonder sierraad.
Je kunt daarna van kleine doosjes (lege verpakkingen), houten doosjes ze een sieraden doosje laten maken. De doosjes kunnen met verf of kaft papier, lintjes, plakplastic, etc. worden versierd. Misschien nog wat watten of papier binnenin en daarop hun zelfgemaakte sieraad, om mee naar huis te nemen.
Ook leuke ideeën voor een sieradenfeestje vind je op:
http://www.jongegezinnen.nl/_partijtje/themafeesten/

Poppenkast feestje:
Koop hiervoor piepschuimen bolletjes voor kopjes of maak zelf poppenkopjes met stof en vulling. Zorg voor allerlei lapjes, knoopjes, textielstiften,wol, evt. naald en garen , lijm, etc. alles waarmee de kinderen een poppenkast pop kunnen maken en/of versieren.
Je kunt ook vingerpopjes met elkaar maken, daarvoor heb je geen bolletje als hoofdje nodig, maar kun je alles van stofjes doen. Het lijkt makkelijker, maar omdat het nogal priegelwerk is, is het soms voor kleinere kinderen nog erg moeilijk.
Laat de kinderen proberen daarna zelf een poppenkast voorstelling te maken. Het is misschien handig een boek met eenvoudige verhaaltjes hiervoor bij de hand te hebben om als leidraad te dienen. Geef bijvoorbeeld ieder popje een naam van een personage in het verhaal en tijdens het voorlezen kan het kind zijn pop, wanneer zijn/haar pop in het verhaal voorkomt, laten zien.
Wat ingewikkelder is het om een marionet- pop te maken. Hiervoor heb je een kruis van hout nodig ( roerhoutjes voor verf) en draadjes naar de handen, benen en hoofd.
Voor een goed voorbeeld kun je ook kijken op:
http://hobby.blogo.nl/?COMMENTS/304/15882Op deze site staat een voorbeeld van platvoetje, met ook een verhaaltje bij poppenkast: http://www.sunside.nl/users/digijuf/prentenboek/platvoet2.htm

Beeldhouwfeestje:
Het geeft wel veel rommel en is daarom misschien beter te houden in een schuur, garage of buiten onder een partytent. Bedek de vloer met schildersplastic, eventueel. Vraag de kinderen of regel hetzelf dat ze een vijl mee nemen, liefst een platte- en een ronde vijl. Laat ze een oud T-shirt of zo meenemen dat ze over hun kleding kunnen aantrekken.
Je zorgt voor:
-voor gemakkelijk te bewerken steen, zoals mergel
Kijk op
www.beeldhouwlinks.nl , de gouden gids naar kunstenaarsbenodigdheden voor adressen. Een goedkoop alternatief is gipsblokken,die je bij de bouwmarkt kunt kopen en zelf op de gewenste grootte kunt zagen.
-verschillende soorten schuurpapier, van zeer grof tot zeer fijn .Voor ieder kind staat een stuk steen klaar.
-potloden, waarmee ze op de steen kunnen aan geven welk stuk weggevijld moet worden.
-kwasten, hiermee kunnen ze af en toe hun werkstuk schoonvegen.

De jongere kinderen hebben meestal geen uitgesproken plan, maar vinden het vijlen op zich al geweldig. Grotere kinderen hebben vaak wel een plan en zullen dat willen proberen uit te voeren. Stal aan het einde alle werkstukken uit, zodat alle ouders de resultaten kunnen bewonderen. Maak bijvoorbeeld een groepsfoto met de kinderen en hun werkstukken en stuur hen deze later toe.

Timmerfeestje:
Leuke ideeën voor een timmerfeestje vind je op:
http://www.jongegezinnen.nl/_partijtje/themafeesten/

Hier zijn knutselfeest ideeën te vinden:http://www.vanharte.nl/onderwerpen/Feest_voor_Kids/Kinderfeestjes/Knutselfeest/details/

Maak jouw eigen website met JouwWeb